معرفی کتابخانه
- تاریخچه
- چشم انداز
- چارت سازمانی
دانشگاه فردوسی مشهد با قدمتی 65 ساله و با دارا بودن 13 دانشکده، 38 پژوهشکده ، 5 پایگاه پژوهشی و 10 قطب و 150 رشته تحصیلی در مقاطع دکترای تخصصی و کارشناسی ارشد، یکی از معتبرترین دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران و قطب علمی شمال و شمال شرق کشور به شمار می آید.
مرکز اطلاع رسانی و کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد از اوايل سال 1350 در ساختمان كوچكي در مقابل دانشكده ادبيات و علوم انساني با امكانات محدود آغاز به كار كرد. يك سال بعد به ساختماني با وسعت 650 متر مربع در خيابان شهيد مطهري جنوبي مشهد انتقال يافت، سپس به ساختماني در پرديس دانشگاه منتقل شد. با توجه به موقعيت محلي اين كتابخانه و همجواري با خوابگاههاي دانشجويي و چند دانشكده و همچنين شركت مراجعان احساس ميشد به فضاي بيشتري نياز است. گرچه به اين مسئله در سال 1372 توجه شد و وسعت كتابخانه ابتدا به 850 مترمربع و به تدريج به 2400 متر مربع افزايش يافت ولي هنوز مرکز اطلاع رسانی و کتابخانه مرکزی فضاي مناسب مورد نياز را براي ارائه خدمات بايسته در اختيار نداشت. با عنايت به تصويب طرح احداث ساختمان مركز اطلاعرساني و كتابخانه مركزي، در سال 1391 این ساختمان در زمینی به مساحت بالغ بر 8900 متر مربع در 3 طبقه احداث گردید. پس از احداث ساختمان بر اساس نظر هیئت رئیسه دانشگاه تجمیع برخی از کتابخانه ها و انتقال منابع به ساختمان جدید صورت گرفت.
اسناد موجود:
گزارش مرحوم محمدعلی خاکساری در نشریه مشکوه سال 1374
کتاب کتابخانه های استان خراسان از آغاز اسلام تا عصر حاضر 1351
تاریخچه کامل مرکز اطلاع رسانی و کتابخانه مرکزی
مركز اطلاع رساني و کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسي مشهد تلاش مي كند در راستاي چشم انداز تعريف شده در برنامه راهبردي دانشگاه كه در نظر دارد يكي از دو دانشگاه برتر جامع كشور در توليد علم، نظريهپردازي و توسعه فناوري، برخوردار از جايگاه معتبر در بين10 دانشگاه اول جهان اسلام و جزء 500 دانشگاه ممتاز جهان با هويتي اسلامي- ايراني است، حركت كند. در همین راستا مأموریت مرکز اطلاع رسانی و کتابخانه مرکزی تقويت آموزش، پژوهش وفعاليتهاي پژوهشي دانشگاه و حمايت ازتلاشهاي دانشگاه در جهت ارتقاي رتبه در سطح ملی و بین المللی ، از طريق تهيه، توسعه و تسهيل دسترسي به منابع و اطلاعات علمي مورد نياز دانشگاه و مديريت بهره برداري از اين منابع است.
رسالت و هدف
هدف اصلی کتابخانه مرکزی، کمک به ارتقاء سطح کیفی آموزش و پژوهش در دانشگاه از طریق تامين منابع اطلاعاتی چاپي والکترونيکي لازم و کافي و فراهم نمودن محیطی مناسب جهت استفاده از این منابع در راستای آموزش و پژوهش در کوتاهترین زمان و مفیدترین شرایط ممکن است.
بنابراین وظایف زیر برای مركز اطلاع رساني و کتابخانه مرکزی در نظر گرفته شده است:
- فراهم آوری و گردآوری مواد کتابخانه ای اعم از چاپی، غیرچاپی و الکترونیکی و ارائه خدمات دسترس پذیری منابع و اطلاعات علمی مورد نیاز پژوهشگران دانشگاه
- مديريت جلسات" كميته تامين منابع علمي دانشگاه" در خصوص سياستگذاري و هدفمند بودن تهيه منابع چاپي و الكترونيك
- انجام خدمات فنی ( فهرستنویسی، سازماندهی و نمایه سازی) کلیه منابع کتابخانه های دانشگاه فردوسی مشهد
- مديريت و نظارت بر نرم افزار جامع كتابخانه ای تحت شبكه دانشگاه
- راهنمایی و آموزش مراجعان در بازیابی و استفاده از منابع اطلاعاتی و ارائه خدمات اطلاع رساني و مرجع به كليه مراجعان
- ارائه خدمات عضویت، امانت و تسویه حساب اعضا
- برگزاري مستمر كلاسها و كارگاههاي آموزشي سواد اطلاعاتی براي اعضاي هيات علمي و دانشجويان مقاطع مختلف دانشگاه
- ارائه خدمات مشاوره در زمينه استاندارد سازي كتابخانه هاي دانشگاه در زمينه هاي فيزيكي، وسايل و تجهيزات
- تهيه محتوا و روزآمد سازي وب سايت كتابخانه مركزي
- بکارگیری شیوه های نوین کتابداری و اطلاع رسانی و تکنولوژی های پیشرفته اطلاعاتی در جهت استفاده بهینه از نیروی انسانی، منابع و امکانات به منظور اشاعه سریعتر اطلاعات، افزایش دسترسی به آن و عرضه فعالانه خدمات
- تدوین خط مشی و آیین نامه های لازم در ارتباط با خدمات و فعالیتهای کتابخانه و تهیه برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت.
- گردآوری و تجزیه و تحلیل آمار فعالیتهای کتابخانه و ارائه گزارشهای لازم
- تهیه راهنما و بروشورهایی به منظور آگاه کردن اساتید و دانشجویان از منابع و خدمات کتابخانه
- بررسی کارشناسی از وضعیت کتابخانه های دانشکده ای
- آموزش مداوم کارکنان کتابخانه جهت بروز شدن و استفاده از دانش مدرن کتابداری و اطلاع رسانی
- برقراري ارتباط با ساير مراكز اطلاع رساني و اجرای امانت بین کتابخانه ای در سطح کشور در جهت رفع كمبود منابع
- تلاش در جهت تکریم ارباب رجوع
- آخرین به روز رسانی سه شنبه, 01 آبان 1397
- بازدید: 21049